Slöjd

handgjorda minnen och skaparglädje

Händer som karvar bokstäver i trästicka.

Slöjden är ett kulturarv som ska tillvaratas och utvecklas för framtiden. På Örebro läns museum finns två hemslöjdskonsulenter, en för textil och en för hård slöjd.  Vi arbetar med att stimulera till kunskapsfördjupning, utveckling och näring inom slöjdområdet i Örebro län. 

Konsulentverksamheten finns också till för att lyfta länets kulturarv och yrkesverksamma slöjdare genom utställningar och kommunikation. Ofta samarbetar vi med slöjdare och andra verksamheter och institutioner i länet, men också nationellt och internationellt med andra hemslöjdskonsulenter genom Nämnden för hemslöjdsfrågor. 

Du kan vända dig till slöjdkonsulenterna på Örebro läns museum om du vill ha rådgivning kring slöjdens verktyg och material, diskutera företagande, verksamhet eller andra frågor som berör slöjd eller om du vill veta mer om slöjdområdet i ditt län. 

Välkommen att kontakta oss!

Kontakt

Slöjdmaterial, garn, fårskinn, tråd, pärlor, filt och blompinnar.

Länshemslöjdskonsulent, hård slöjd
Lars Petersson
019-602 87 67 
E-posta Lars

Länshemslöjdskonsulent, textilslöjd
Lina Jatko
019-602 87 66
E-posta Lina


Tidigare Projekt

Kulturella och kreativa händer i mälardalen

Fem län har samarbetat under 2015 i en förstudie som undersökt och kartlagt vilka behov slöjdare, konsthantverkare och närliggande yrkesutövare har för att kunna utvecklas i sina företag.

Läs om studien här.Word (word, 15.5 kB)
Här kan du läsa slutrapportenPDF (pdf, 266.9 kB)

Ungdomar arbetar med trä

KULTURSOMMARJOBB -SLÖJD

Under tre veckor i somras jobbade sju ungdomar som slöjdare! De var en del av Kulturferiepraktiken som vi kulturkonsulenter inom Örebro län ordnade.

Här finns en kortfattad redovisning av kultursommarjobb - slöjd 2015PDF (pdf, 1.1 MB)
Se filmen från kultursommarjobben här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Små fria bibliotek

I höst kommer bokholkar att placeras ut i länet. Där kan man fritt, närsomhelst låna en bok och läsa och ställa tillbaka den när det passar. Håll utkik!

Info om små fria biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Ett trästycke täljs

Slöjdkunskaper som säljer

Projektet Slöjdkunskaper som säljer är avslutat och bedrevs i samarbete med Sörmlands, Västmanlands och Stockholms län. Syftet var att stärka slöjdföretagare som vill utveckla sina verksamheter genom utbildning och nätverkande.

Info om Slöjdkunskaper som säljerPDF (pdf, 535 kB)

Omslöjd – När samlat möter nytt

Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.

filmer om slöjd

Vredeshantverk, sy en linnesärk

En film av Malin Karlsson

Att slipa en yxa

En film av Lars Petersson

Fransflätning

En film av Emma Gerdien

Medeltida träklyvning

En film av Lars Petersson

Blogg

 • 30 augusti 2019

  Slöjdaktiviteter under helgen 31/8-1/9

  I helgen 30augusti och 1september så pågår det flera olika slöjdaktiviteter i länet.*På Hallagården i Lekhyttan är det Ull-helg:Mannekänguppvisning med Lekebergsrevyn som kallas: "Ull, Lin och Rock´n´Roll" Lördag kl: 15.30 och Söndag kl:14.00.Föredrag (Gratis om man fikar vid Hallagården): Lördag kl:11.00 Ullanalyser - Varför då? med Lena Persson, ULLiForm, Jämtland Lördag kl:14.00 Yllebroderi från Jämtland/Härjedalen. med Lena Persson, ULLiForm, JämtlandKurs: Lördag och söndag: Sy och brodera din vadmalskappaUtställareFörsäljning av ull, garn och materialsatser från Hallagårdens djur till saluSe djuren som ger ull i Hallagårdens djurparkLek i ull-lekparkenFör mer information se: http://hallagarden.nu/*På söndag 1 september är det Hantverksdag i Wadköping.Det kommer att vara träsvarvning och material-loppis mellan kl:11-16.För mer information se: https://bit.ly/30qfz88
 • 30 augusti 2019

  Textilutställning Kumla Utställningshall 31 augusti-30 september.

  Mellan 31 augusti och 30 september ställer textilkonstnären Lena Jerlström från Sköllersta ut en textilinstallation med virkat, målat och hamrad plåt som hon har namngett Tillåt mig vara, i Utställningshallen på Kumla bibliotek.I verket har hon inspirerats av hur dagens samhälle ser på tiden som ett mått på duglighet, att vara snabb är samma som att vara duktig.Lenas tankar:"Kanske är det nödvändigt med långsamhetens görande,det till synes meningslösa,tankens oeffektiva nödvändighetdet monotona görandets hjälp till tanken"På lördag 31 augusti är det vernissage kl:11.00-14.00Kumla Bibliotek Parkgatan 14, Kumla
 • 3 juli 2019

  Slöjd Residence i Jokkmokk

  Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;}   Jokkmokk: Slöjd som historia, kulturarv och experiment.Slöjd Stockholms årliga residensprogram flyttar norrut 2019. Till Jokkmokk i Norrbotten. På Samernas utbildningscentrum/Sámij åhpadusguvdásj kommer två residensdeltagare att erbjudas plats. Vi söker två personer: 1. En utövare från det lokala slöjdfältet duodji, med intresse för gränsöverskridande samarbeten 2. En slöjdare, konsthantverkare eller konstnär med intresse för slöjdpraktiker och gränsöverskridande samarbeten De två deltagarna erbjuds var sitt stipendium på 25 000 kr, produktionsstöd, boende under vistelsen, möjlighet till en arbetsplats, verkstäder samt praktiskt och innehållsmässigt stöd från Slöjd Stockholm. Programmet genomförs i samarbete med Samernas utbildningscentrum och det intilliggande Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Residensen genomförs under oktober månad 2019. Vem söker vi? Vi söker dig som är särskilt intresserad av samarbete som praktik, och är nyfiken på att under en koncentrerad tid pröva ditt hantverksmässiga utövande i relation till den specifika kontext som är Jokkmokk. Skicka in ansökan senast den 28 juli Ansökan ska innehålla ett projektförslag/förslag till hur residenstiden ska användas och en kortfattad beskrivning av din praktik vilken skickas senast den 28 juli 2019 till: slojdresidens@stockholmslansmuseum.se Vill du veta mer: https://stockholmslansmuseum.se/jokkmokk-slojd-som-historia-kulturarv-och-experiment/ Om Slöjd Stockholms residensprogram Residensprogrammet är en del av en långsiktig utveckling av en publik plattform för att undersöka, lyfta fram och diskutera slöjd och hantverk, samt ställa frågor kring det handgjorda och dess roll och relevans i vår samtid. Programmet är ambulerande och genomförs i samarbete med lokala och regionala samarbetsparter. Med en verksamhet som rör sig mellan olika platser kan detta bidra till att pröva nya sammanhang och former för både utövande praktik och utveckling av samtalet kring det handgjorda. Slöjd Stockholm är initiativtagare och ansvariga för projektets genomförande. Slöjd Stockholms residensprogram finansieras av Statens Kulturråd och Nämnden för hemslöjdsfrågor. Ansvarig för projektets utveckling är Slöjd Stockholms verksamhetsledare Andreas Sohlberg, programmet 2019 utvecklas och samordnas av Emily Fahlén och Asrin Haidari som också är konstnärliga ledare för Luleåbiennalen 2020.

LÄNKAR MED SLÖJDANKNYTNING

Nämnden för hemslöjdsfrågor
www.nfh.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Svenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbund (hemslöjdsportalen)
www.hemslojden.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Slöjden i skogen
www.slojdeniskogen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Kravallslöjd
www.kravallslojd.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Fetvedens vänner
www.fetvedensvanner.comlänk till annan webbplats

Slöjd Håller
www.slojdhaller.selänk till annan webbplats

Örebro läns slöjdförening
www.hemslojden.org/forening/orebro/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konsthantverkarna i Örebro län
www.konsthantverkarna.comlänk till annan webbplats

365 saker du kan slöjda
www.365slojd.selänk till annan webbplats

 

TIPS

Vill du tipsa om en länk vi missat? Skicka ett meddelande till slöjdkonsulenten, Lars Petersson eller Lina Jatko