Siggebohyttans bergsmansgård

Siggebohyttan

Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid

Mangårdsbyggnaden började byggas runt år 1790 och innehåller 14 rum och 3 kök. Som besökare får du vandra runt i rummen och med alla sinnen uppleva hur ett förmöget bergsmanshem såg ut runt år 1860.
I stallbyggnaden står vagnar och kolslädar och i loftbodens visthusbod hänger fårfiolerna i taket. Kaffestugan byggdes ursprungligen som drängstuga under mitten av 1800-talet.

Siggebohyttan exteriör.

Läs mer om Siggebohyttan: Karl August Andersson Meijierhelm, Maria Lang, Margit Palmaer, Bertil Waldén, Severin Schiöler, Gösta Knutsson och Magnus Ljunggren är några av författarna som verkat på och kring Siggebohyttan. Astrid Lindén och Clas Thor berättar om dem i boken I Linde och trakterna däromkring skrivs det mycket vackert. Här kan du ladda ner kapitlet om SiggebohyttanPDF (pdf, 1.6 MB), läsa om dem och få tips på hur du kan vandra i litterära miljöer kring den gamla gården.

Öppettider och entré

Siggebohyttans bergsmansgård

Siggebohyttan är stängt för säsongen 2019 men vi tar emot gruppvisnigar september ut.

Välkommen att boka en gruppvisning på Siggebohyttan! Till och med september tar vi emot bokade grupper om minst 10 personer. Boka minst fem dagar innan på e-post: bokning@olm.se

Kostnad: 2500 kr, om fler än 10 personer tillkommer 100 kr/person. Barn under 16 år gratis.

Kontakt:
Marie Jansson
tel: 070-2592800

Karta och kontakt

Adress

Siggebohyttans bergsmansgård
713 94 Nora