besök oss

Kottarna

En skolresa under tio år
Skolelever i Brickebackens skola

Foto: Per Knutsson

Utställningen är en berättelse i foton och text om barnen i en skolklass i Brickebackens skola i Örebro. För tio år sedan, i augusti år 2000, började 21 elever i lekiset Grankotten på skolan. I juni i år slutade de nian. Per Knutsson, fotograf på Nerikes Allehanda, och Birgitta Folenius, reporter på Nerikes Allehanda, har följt dem i reportage i tidningen. Kottarna fick eleverna heta i NA - för att lekiset hette Grankotten. Utställningen bygger på reportagen om dem.

Mycket har hänt, både för Kottarna själva och för skolan. Reportagen berättar om hur de växte, från barn till unga människor. Var och en med sin egen historia. Vi får vara med på resan, från kuddrummet på lekis till skolbalen med långklänning och finkostym i nian.
Men de tio åren med Kottarna ger ytterligare en berättelse, en berättelse om en samhällsförändring. Under de gångna åren har barn och deras föräldrar fått börja välja fritt mellan skolor, både till andra kommunala skolor och till friskolor. Av de 21 elever som Birgitta och Per började följa var det bara sex som gick ut nian på Brickebackens skola i juni i år. Många hade bytt skola. En del för att deras familjer flyttade - men mer än en tredjedel försvann för att deras familjer valde andra skolor. Berättelsen om eleverna i Brickebacken blir därför också en berättelse om skolans utveckling. Det är inte längre självklart att elever med olika intressen och bakgrund går tillsammans i en skola.

Utställningen är producerad i samarbete med Nerikes Allehanda

Utställningsperiod: 11 september - 7 november

Datum

Från: 11 sep 2010 kl 11:00
Till: 7 november 2010

Kalenderarium