Besök oss

Folkets väl - folkets val?


Bernadotte och Örebro 1810

Logga för utställningen
Den 21 augusti år 1810 valdes den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte till svensk tronföljare vid en riksdag i Örebro. Länsmuseets utställning berättar om staden Örebro, örebroarna och tronföljarvalet.

Utställningen

Vad var det egentligen som hände under riksdagen i Örebro år 1810? Hur gick det till, och hur kom det sig att denna lilla landsortsstad hamnade i centrum för viktiga rikspolitiska skeenden? Med hjälp av spännande föremål, uppbyggda miljöer och fantasieggande iscensättningar får besökaren veta detta och mycket mer i utställningen.
Modell av Örebro år 1810 av konstnär Lars Agger
En modell över staden år 1810 beskriver hur de centrala kvarteren såg ut och vad som mötte de inresta riksdagsmännen och deras följe. Örebro var då en stad med drygt 3000 invånare, en stad där grisar sprang fritt på de leriga gatorna och krogarna låg tätt. Som kontrast visas även prov på rikedom och överdåd från aristokratins miljöer. Möbler, konsthantverk och kläder i kungens egen stil Karl Johanstilen — som är det svenska namnet på Empiren —  visas i utställningen.
En målning föreställande Jean Baptiste Bernadotte
Slutligen möter vi också Jean Baptiste Bernadotte, sedermera kung Karl XIV Johan. En fransman som avskydde svensk mat och det kalla klimatet. En kung som styrde med fast hand och som stärkte sin egen makt gentemot riksdagen.

Övrigt


Förutom jubileumsutställningen kommer museet att ha ett brett och innehållsrikt program under jubileumsåret med visningar, föreläsningar och skolverksamhet.

Mer information

Från: 15 maj 2010 kl 14:00
Till: 16 januari 2011

För mer information kontakta:

Maria Uddén
019 - 602 87 10

Christel Storm
019 - 602 87 21

För att boka visning kontakta:

Johanna Björck
019 - 602 87 11

Kalenderarium