Collage av konstverk från tidigare års Open Art

18 juni - 10 september 2017

Open art

Konstutställning i stadskärnan

Ett konstverk av röda trådar kors och tvärs i ett rum växer fram. Konstnär: Chiharu Shiota.

OpenART 2017 på Örebro läns museum

I sommar förvandlas Örebro åter till konstens urbana tummelplats. OpenART, Sveriges största biennal för samtidskonst i det offentliga rummet, öppnar för sjätte gången. Det blir ett, av många efterlängtat, publikt möte med konst i citykärnan. Stadsrummet laddas under tre månader med spännande kreativitet, magiska upplevelser, och hisnande tankespår. 2017 års speciella fokusländer är Japan och Colombia.

Museet är i sommar fyllt av OpenART både i utställningssalarna
och på atriumgården. Två OpenART-konstnärer ges extra utrymme på länsmuseet. Den ene är den colombianske konstnären Oscar Muñoz som är något av en magiker med sina ”försvinnande porträtteckningar” där noggrannhet och skicklighet ligger till grund för poetiskt laddade verk. Hans konstverk berör frågor kring bildernas mest fundamentala betydelse och användning i vår kultur – frågor kring bild och minne, identitet, frånvaro och död.

Chiharu Shiota från Japan som tar två av museets salar i anspråk för sina stora och suggestiva verk. Hon är mest känd internationellt för sina jättelika vävar, vävar som fyller hela salar och tycks länka samman abstrakta och väldigt vardagliga föremål i intrikata spindelnät. Näten bär med sig föremål som nycklar, klänningar, skor, båtar eller resväskor och berättar dolda historier för oss som omges av de tusentals trådarna. Förutom installationskonst samarbetar Shiota med koreografer och kompositörer i opera-, konsert- och dansprojekt.

I Övre galleriet visas en presentation om de andra colombianskaoch japanska konstnärerna som deltar med verk ”ute på stan”. Här finns smakprov på vad de jobbar med i andra sammanhang, deras egna berättelser om sitt arbete och sitt konstnärskap.

Läs mer på OpenART:s weblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utställningar

Collage av konstverk från tidigare års Open Art

18 juni - 10 september 2017

Konstutställning

Collage av barns teckningar från open art 2015.

18 juni - 10 september 2017

Konstaktiviteter för familjen

Collage av textila handarbeten

23 september 2017 – 28 januari  2018

– när samlat möter nytt

Miljöbild i utställningen klenodkammaren

18 jun 2017 – 10 sep 2017

Här finns museets verkliga klenoder!

Faces I Have Met, en utställning som varit

18 jun 2017 – 10 sep 2017

En utställning där våra föremålssamlingar visas som ni aldrig sett dem förut!

Miljöbild i utställningen Vi blir Örebro

18 jun 2017 – 10 sep 2017

Vi som utgör Örebro, vilka är vi? Vi som gör staden till vad den är,
vi som blir fler och fler och fler.