Del av konstverk av T. Colbengtsson

1 april - 28 maj 2017

1 apr 2017 – 30 maj 2017

SAIVO

Samekultur genom konsten
Tomas Colbengtson

Konstverk av T. Colbengtsson.

Konstnären Tomas Colbengtsons konst uttrycker den samiska erfarenheten från hans egna upplevelser och biografi till den samiska historien i allmänhet. Saivo betecknar i sydsamiskan det allra heligaste och ljusaste men också det hemligaste.

Tomas Colbengtson arbetar främst med fotografi och med glas. Med glasets genomskinlighet skapar Tomas Colbengtson en slags tredimentionella collage med ornament och historiska handlingar och fotografier.

Verken i utställningen baseras på personliga erfarenheter, men det är också gemensamma erfarenheter som delas med Inuiter, Ainu och andra folk som bor runt polcirkelområdet. Tomas Colbengtsons konst reflekterar hur det koloniala arvet har förändrat samernas liv och det norrländska landskapet. Samma processer och mekanismer som påverkar urfolk oavsett var i världen man befinner sig.

Tomas Colbengtson berättar själv: “Jag är same, född och uppvuxen i Björkvattnet, Tärna, en plats som är mycket viktig för bevarandet av den sydsamiska kulturen. Jag har ett norskt efternamn och är svensk medborgare men identifierar mig som same. Tvångsförflyttningen av Nordsamer och vattenkraftutbyggnaden på 1950-70 talet med dess överdämningar av byar är bara några exempel i mängden av myndighetsövergrepp. Språkförbudet i skolan fram till 1957 fick till följd att sydsamiskan slutades talas.
Kanske är förlusten av mitt språk huvudorsaken att jag arbetar med konst.”

HärPDF (pdf, 329.9 kB) kan du läsa mer om Tomas Colbengtson och hans konstnärskap.

Som en del av utställningen ingår också kortfilmen Stoerrie vaerie/Norra Storfjället av Amanda Kernell. Amanda Kernell har nyligen fått stor uppmärksamhet med sin långfilmsdebut Sameblod som nyligen gick upp på svenska biografer. Stoerrie vaerie är prologen till Sameblod och handlar om Elle, en äldre kvinna som tagit avstånd från sin samiska bakgrund.  

I anslutning till Saivo genomförs flera programaktiviteter kring det samiska kulturarvet. Det kommer att handla om samerna i Svealand under äldre tider, fjällen som kulturlandskap och samiska myter. Läs mer här.öppnas i nytt fönster

Den 1 april kl 12.00 inviger museichef Birgitta Johansen utställningen tillsammans med curator Bertil Andersson, Galleri O.
Jojk och musik av Torgeir Vassvik.
Utställningen är ett samarbete med Galleri Olänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där invigningen sker samma dag klockan 15-18.

Läs mer om Tomas ColbengtsonPDF (pdf, 329.9 kB).


 


 


 

 

 

 

Utställningar

Siluetter av galgar i olika färger.

18 mars 2017 – 28 maj 2017

1 apr 2017 – 30 maj 2017

Om kläder och hållbarhet

Del av konstverk av T. Colbengtsson

1 april - 28 maj 2017

1 apr 2017 – 30 maj 2017

Tomas Colbengtsson
Samekultur genom konsten

Collage av konstverk från tidigare års Open Art

18 juni - 10 september 2017

1 apr 2017 – 30 maj 2017

Konstutställning

Faces I Have Met, en utställning som varit

18 jun 2016 – tills vidare

1 apr 2017 – 30 maj 2017

En basutställning där våra föremålssamlingar visas som ni aldrig sett dem förut!