Museet samarbetar med Stadra teater

Gammal bok uppslagen, i bakgurnden en kompasstjärna

I sommar ger Stadra teatermusikteaterföreställningen Arabia Felix - en upptäcksresa. Pjäsen handlar om fem vetenskapsmän som ger sig iväg för att utforska ett fjärran Jemen, landet som kallas Det lyckliga Arabien. I foajén visar museet samtidigt en miniutställning med föremål som en upptäcktsresandefrån tiden skulle kunna ha tagit med sig på sin färd.

Grundtemat kring tro och veta är gemensam nämnare för pjäsen och även för museets basutställning Jag tror jag vet, som visas på länsmuseet i Örebro.

Hur vi förklarar världen har varierat mellan olika tider och på olika platser. Länge var grunden för en mans status och makt att han hade bildning. Den antika kulturen, filosofi, språk och historia stod högt i kurs. Allt vilade på kristen och biblisk grund. Världen hade en tydlig gudomlig ordning där Gud stod över människan och monarken däremellan.På medeltiden ansåg man att all vetenskap redan fanns. Gud hade alla svar. Det som inte människan kunde få svar på behövde man inte heller veta.Vetenskapen var inriktad på att bekräfta det man redan visste. Först senare, under upplysningstiden på 1700-talet, började man utforska saker empiriskt för att bygga ut ny kunskap på det vetenskapliga sätt vi är vana vid idag.

Under epoken då Araba Felix utspelas var världen inte var färdigupptäckt, och tron på vetenskap, kunskap och framsteg var viktiga ledstjärnor.

Kunskap har alltid varit makt. Och hur är det idag? Har vi lämnat tron bakom oss och vet mer än vi någonsin tidigare gjort? Eller fortsätter vi tro fast vi inte förstår det?

Arabia Felix har urpremiär på Stadra teaterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster den 7 juli kl 19.00.
Spelperiod 7 juli – 20 augusti

Nyheter

 • Birgitta Johansen 28 juli 2017

  Museichefen är örebropratare

  Museets chef Birgitta Johansen är veckans Örebropratare. Örebropratarna är en serie radioprogram där olika örebroare ber...
 • Gammal bok uppslagen, i bakgurnden en kompasstjärna 06 juli 2017

  Museet samarbetar med Stadra teater

  I sommar ger Stadra teatermusikteaterföreställningen Arabia Felix - en upptäcksresa. Pjäsen handlar om fem vetenskapsmän...
 • Ett par händer jobbar vid hyvelbänk 19 juni 2017

  Kultursommarjobb

  -slöjd på Örebro läns museum, sommaren 2017.
  Kultursommarjobb slöjd ordnas för tredje året av Örebro läns museum. Verksa...
 • Siggebohyttans bergsmansgård 13 juni 2017

  sommar på siggebohyttans bergsmansgård

  Siggebohyttans Bergsmansgård med ett av de vackraste lägena i Bergslagen – börjar med sommaröppet från och med den 17 ju...